Kørere »

Jac Nellemann

--- 1976 F1

Jac Nellemann »

Jac Nellemann
Foto: Morten Alstrups arkiv

Fødselsdag: 19-4-1944

Jac Nellemann har igennem hele sin motorsportskarriere været med der, hvor gassen brænder. Opstod der noget nyt indenfor dansk banesport i 60'erne og 70'erne er der en god chance for, at Jac Nellemann var med i det - enten som kører eller i kulissen.

Det begyndte, da go-karts blev introduceret i Danmark i begyndelsen af 60'erne. Jac var med fra starten og det blev til et Danmarksmesterskab i 1966, inden der igen dukkede noget nyt op. Det var Formel Ford, som var blevet introduceret i England og Jac Nellemann hentede straks en bil til Danmark og fik stablet klassen på benene.

I 1971 så han igen en mulighed. Han havde noteret sig, at i den store gruppe 1 klasse var der ingen loft på motorstørrelsen - så i stedet for at kigge på de veletablerede europæiske mærker som BMW, Ford og Opel fik han skibet en Chevrolet Camaro over Atlanten. En kæmpe bil til de små, danske baner, men da sæsonen var ovre havde 'skrumlet' med Jac bag rattet vundet Danmarksmesterskabet.

I 1973 blev det til endnu et dansk mesterskab - denne gang i Formel Ford - men der var en anden begivenhed, som vakte større opmærksomhed. For første gang skulle der køres Formel 5000 på dansk jord og Jac Nellemann var med. Han kørte en 6. plads i land på Jyllandsringen, men det blev hans eneste optræden i Formel 5000.

Herefter begyndte han at køre internationalt i Formel 3 og sigtet var rettet ind mod den ypperste Formel-kategori - Formel 1. Det lykkedes i 1976.....næsten. Til det svenske Grand Prix havde Jac Nellemann lejet sig ind i RAM-teamet og stilled op i en ældre Brabham. Men det lykkedes ham ikke at kvalificere sig - der manglede sølle 24/100 sekund i, at han var blevet den anden dansker til at starte i et Formel 1 løb.

Formel 1 drømmen var dog ikke opgivet. Slet ikke! Oplevelsen med at leje en bil havde ikke været den bedste, så skridtet videre var selvfølgelig selv at købe en bil. Som tænkt, så gjort og en Penske F1-racer blev indkøbt med det formål at starte et dansk Formel 1 team. Tænk lige over det en ekstra gang - den var nok ikke lige gået i dag. Det gjorde det så heller ikke dengang - da projektet skulle markedsføres for at skabe sponsorinteresse og opbakning, blev Danmark ramt af en månedslang avisstrejke, hvorfor det var umuligt at skabe omtale og F1 sæsonen gik i gang inden teamet kunne etableres.

Herefter skruede Jac Nellemann lidt ned for blusset og hans deltagelse i motorsporten blev mere sporadisk og drejede efterhånden mere over på at køre i historiske klasser. Interessen for at konkurrere i noget nyt forsvandt dog aldrig helt. Således var Jac Nellemann med, da windsurfing sporten dukkede op i Danmark og her blev det også til et dansk mesterskab i old-boys klassen sidst i 80'erne.

Antal modeller: 1
Antal byggesæt: 0

Danskerbiler.dk © 2007