Kørere »

Tom Belsø

--- 1974 F1

Tom Belsø »

Tom Belsø
Foto: Morten Alstrups arkiv

Fødselsdag: 27-8-1942
Død:11-1-2020

Tom Belsø vil altid have sin plads i dansk motorsportshistorie, som den første dansker, der nåede til Formel 1. Men det var indenfor en anden kategori - standardvogne - at en ung Tom Belsø kom ind i motorsporten og etablerede sig som en af de absolut hurtigste danske kørere.

Han debuterede i 1962 i en Volvo 544 på Roskilde Ring, som dengang var centrum for dansk banesport. Han var mekaniker for en kører og fik som tak for sin indsats lov at låne bilen til årets sidste løb. Han kvitterede med at vinde løbet og det gav naturligvis blod på tanden til at forsøge i eget regi. I de følgende år blev han i sine hjemmetunede Volvoer hurtigt en faktor at regne med. Senere fik han støtte fra Ford og var blandt de første, som fik en Escort Twin Cam til Danmark. Sidst i 60'erne var standardvognsrace kæmpestort i Danmark og i en Twin Cam med højt løftet forhjul i svingene var Tom Belsø en garanti for god underholding - og gode placeringer - allerforrest i feltet.

I 1970 tog han et spring ud i det ukendte, da han skiftede til den relativt nye Formel Ford klasse. Han var på det tidspunkt 27 år og det var således relativt sent, han prøvede kræfter med formelvogne. Men han tog springet fuldt ud og flyttede til England for at for alvor at forsøge sig i det store udland.

Midlerne var små, men talentet var klart til stede og det lykkedes ham at arbejde sig op i klasserne via Formel 2 og Formel 5000, hvor han - når materiellet holdt - var en god kandidat til sejre. I 1973 lykkedes det ham derfor at skabe kontakt til Williams Formel 1 teamet og det var meningen, han skulle have sin debut i det svenske Grand Prix.

Williams var dengang dog et noget andet team end senere i 70'erne og 80'erne og hvis Tom Belsø's midler var små, så var teamets midler næsten endnu mindre. Det blev ikke til en Formel 1 debut i 1973, men i 1974 lykkedes det. Der var dog mange kvaler, både af teknisk og økonomisk art, som forårsagede at Tom Belsø udgik tidligt af løbene, eller for den sags skyld slet ikke nåede til start. Men i det svenske Grand Prix i 1974 lykkedes det endelig. Bilen holdt hele vejen hjem og Tom Belsø blev den første dansker til at se et målflag i et Formel 1 Grand Prix. En stor dag, både for Tom Belsø og for dansk motorsport i det hele taget.

Det blev så desværre også højdepunktet. Økonomien blev ved med at være en stopklods og i løbet af 1974 ebbede Formel 1 mulighederne ud. Tom Belsø forsatte i nogle år endnu i Formel 5000, men stadig på et minimalt budget. Han viste gang på gang, han var hurtig - men gang på gang satte materiellet også en stopper for ham før målflaget.

I 1977 trak han sig tilbage fra motorsporten og etablerede sig i stedet i England som en succesfuld müsli-fabrikant.

Antal modeller: 2
Antal byggesæt: 0

Danskerbiler.dk © 2007